Young chess star (19.5.2018)

22.05.2018 21:44

Young chess stars

Mladí nadějní šachisté si v sobotu 19. května dali dostaveníčko v sokolovně v Mostech u Jablunkova. Místní šachový oddíl TJ Sokol Mosty u Jablunkova ve spolupráci s Kysuckou šachovou školou zde totiž zorganizoval akci pro mládež do 15 let s názvem Young chess stars. Dvacet chlapců a dvacet děvčat reprezentujících oba výše uvedené oddíly změřilo své síly v simultánce proti vycházející hvězdě své věkové kategorie.

Chlapci měli jako soupeřku WFM Lucii Ševčíkovou, mistryni Evropské unie do 12 let, mistryni Slovenska do 12 let a vítězku několika šachových turnajů. Děvčata bojovala s Davidem Szotkowskim, talentovaným hráčem, vítězem několika turnajů, reprezentantem šachové akademie Interchess. Oba talentované hráče čekal náročný program – odehrát dvacet partií najednou, rychle přepínat mezi jednotlivými partiemi s minimem času na promyšlení nejlepších tahů. Přesto oba odehráli své partie se ctí. Lucka zvítězila v 17 partiích, remízu s ní vybojovali Igor Šulgan a Matej Bulej a jedinou výhru Jakub Sikora. David byl úspěšný v 16 partiích, remizoval s Ninou Holeštiakovou a Eliškou Machovčákovou a porazit ho dokázaly Magdaléna Mrmusová a Miriam Miková.

O výsledky však při této akci až tak nešlo. Většina dětí se podobné aktivity zúčastnila poprvé a v jejich tvářích šlo vidět nadšení a zápal pro hru. A toto byl hlavní cíl organizátorů, strávit příjemné dopoledne se šachovou hrou, podpořit rozvoj královské hry mezi mládeží a motivovat všechny zúčastněné k dalšímu zlepšování svého šachového umu. Všichni šachisté získali jako pozornost dárkový balíček a tričko s logem akce na památku. Celý sobotní program byl uskutečněn za finanční podpory Visegradského fondu a bude pokračovat v srpnu tentokráte na Slovensku v Čadci.

Fotogalerii k události můžete vidět na internetových stránkách: https://palinos.rajce.idnes.cz/Chess_Simultaneity_-_Young_Chess_Stars/

Videa:

https://www.youtube.com/watch?v=6Ty8b78YR7M&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=XW0K5l1Ijoc&t=6s

Na závěr bych chtěl poděkovat členům oddílu, kteří mi pomohli s organizací a přípravou sobotní akce, jmenovitě Petru Sikorovi, Lidce Bojkové a Karin Kantorové.

Pavel Kantor