Vzpomínka na Ladislava Švejkovského

14.02.2015 07:49

Vzpomínka na pana Ladislava Švejkovského.

Dne 12. 2. 2015 zemřel p. Ladislav Švejkovský, pan učitel a také šachový nadšenec a protagonista šachového dění v Mostech u Jablunkova. V této krátké vzpomínce bych rád připomněl jeho zásluhy pro vznik a fungování našeho šachového oddílu a také osobní vzpomínku na tohoto skvělého člověka, se kterým jsem se spřátelil i díky šachu.

Jak jsem se mohl dočíst z jeho osobních vzpomínek, které sepsal i pro naše webové stránky, šachy jej doprovázely celým životem od dětství, přes studia na střední škole, dobu základní vojenské služby a později také ve škole, kde jako učitel a později i ředitel školy vedl šachové kroužky. No a šachy hrál i jako aktivní důchodce. Pravidelně nastupoval v zápasech našeho oddílu TJ ŠO Sokol Mosty u Jablunkova a společně jsme se scházeli v sokolovně na trénincích. Později, když už jsme tréninky v sokolovně omezili, jsem k němu domů, jakožto blízký soused, občas zaskočil na partičku. Vždy jsem rád přijal jeho výzvu, kdy mě oslovil: „Pojď si prásknout.“

Ve své šachové kariéře pan Švejkovský hrál v šachových oddílech v Českém Těšíně, ve Spartaku Jablunkov a také v našem oddíle TJ Sokol Mosty u Jablunkova. A svého času hrál i korespondenční šach. Protože jsem korespondenční šach hrál i já, občas jsem k němu zašel pro radu nebo také kvůli analýze své partie. Byl vždy ochotný poradit a pomoci.  

Pan Švejkovský měl královskou hru rád a své zkušenosti a znalosti předával i svým žákům, které vedl v šachovém kroužku. Právě díky této aktivitě vzbudil zájem o šachovou hru u celé řady svých nástupců a pozdějších zakladatelů oddílu, kteří i v současné době hájí barvy našeho šachového oddílu (Břéťa Kretek, Pavel Kantor, Petr Kantor, Vít Kowolowski, Václav Kufa, Aleš Kawulok, Petr Sikora). K jeho žákům se hrdě hlásím i já. Když jsem docházel na druhém stupni na základní školu do Mostů v letech 1978-1982, pan Švejkovský tehdy vedl náš šachový kroužek společně s p. učitelem Jindřichem Sargánkem. Kroužek šachu byl vždy v pátek po vyučování a pan Švejkovský s námi dětmi zůstával po škole, ačkoli už mohl být dávno doma a pracovat na zahrádce, což byl také jeho koníček. Mám na tu dobu jednu úsměvnou vzpomínku, kterou jsem panu Švejkovskému občas při partičce šachu připomněl.  V době velikonoc jsme se o přestávce s dětmi ve třídě polévali vodou a jako nezbedné děti jsme přitom postříkali stěnu. Tu znenadání vstoupil do třídy p. učitel Švejkovský a ihned udělal s námi uličníky pořádek. Mě vykudlil za vlasy a dal pohlavek. Ta vzpomínka mi zůstala v paměti, a když jsem už v dospělém věku s ním hrál partii, občas jsem mu to při hře s úsměvem připomněl. Vůbec u šachové hry jsme zažili často mnoho legrace a pan Švejkovský vždy bavil úsměvnými průpovídkami, např. když dal v partii šach, okamžitě hlásil: „šacha dal, dobře hrál “ nebo když ve složité pozici na šachovnici našel pouze jediné východisko, řekl: „Nedá se nic dělati“ a dodal „Nedá se svítit, babička vypila petrolej.“ :-) Napadení své figury rád komentoval slovy: „Kdo uteče, ten vyhraje.“

Pan Švejkovský se snažil věnovat šachové hře i v pokročilejším věku, neboť jak sám říkal, je potřeba procvičovat mozkové závity. Kromě šachu rád luštil i křížovky a hrál sudoku. Také vedl obecní kroniku a o historii naší obce psal i do Mosteckého zpravodaje.  Ačkoli už v pozdějším věku nechtěl nastupovat k soutěžním zápasům, vždy se živě zajímal o dění v našem oddíle, jak jsme hráli, kdo vyhrál a komu se partie nepodařila a jak si stojíme v tabulce. 

Pana Švejkovského jsem vždy znal jako člověka skromného a mírného. Byl velice aktivní a zapálený pro věc. Myslím, že svým vystupováním byl pro nás všechny pozitivním vzorem a následování hodným příkladem, za což mu patří díky. Pokud se šachy hrají i v nebi, pak jistě i nyní sedí za šachovnicí a bílými hraje 1.c4, svou oblíbenou anglickou hru, nebo černými na 1. e4 odpovídá 1…d5, Skandinávskou obranu, kterou hrával.  Čest jeho památce.

 

Bohuslav Szotkowski

P.S. Za oddíl ŠO SOKOL Mosty odehrál pan Švejkovský v soutěžních zápasech 37 partií s vyrovnaným skórem: 13 výher - 11 remíz - 13 porážek.

Fotogalerie: Vzpomínka na Ladislava Švejkovského

<< 1 | 2