Spektrum Chess Čadca (13.10.2012)

01.11.2012 20:31

V sobotu 13. října 2012 se v Čadci uskutečnil první ze série turnajů pro mládež Spektrum Chess, kterého se zúčastnili i zástupci našeho oddílu. Pod dohledem Pavla Kantora a Petra Sikory vyrazilo pět mladých šachistů vstříc šachovým kláním v zahraničí. Cesta do nedaleké Čadce uběhla jako voda, jediný problém přineslo parkování. Najít v Čadci místo, kde se dá zaparkovat bez poplatku, je téměř nadlidský výkon.

Po příchodu do Domu kultury v Čadci jsme byli vřele uvítáni hlavními organizátory Robertem Adamčíkem a Pavolem Sedláčkem. Zahájení turnaje se trošku zpozdilo kvůli problémům se šachovým programem, ale pak již turnaj probíhal v plynulém tempu. 78 soutěžících šachistů, převážně z regionu Kysucka, zápolilo o co nejlepší umístění a ani naši se neztratili. Dokázali tvrdě vzdorovat i proti favorizovaným soupeřům, mnohdy získali na šachovnici převahu, ale svou nezkušeností ji často v koncovkách partií nedokázali uplatnit.

Nejúspěšněji si na turnaji počínala Kristýna Lasotová, která ziskem 4 bodů obsadila konečné 20. místo a v kategorii děvčat do 14 let (D14) získala stříbrnou medaili. Stejný počet bodů získal i Jan Szotkowski, jemuž to stačilo na 27. místo (v kategorii C11 skočil desátý). Adam Bazgier a Jakub Lasota dosáhli ve svých partiích na 3 body, které jim přinesly celkové 47. resp. 50. místo. Se ziskem dvou bodů zakončil turnaj Radek Martynek na konečném 66. místě.

Turnaj se všem našim dětem líbil, byly spokojeny s prostředím i atmosférou, ve které se šachové souboje odehrávaly, a už se těší na další pokračování celé série.

Spektrum_Chess_1.XLS (30,5 kB)