Šachová simultánka s GM Cvekem Rychvald (30.6.2017)

13.07.2017 12:26

Simultánka v Rychvaldě s velmistrem Cvekem (30.6.2017)

Po roce je zde opět příležitost zahrát si s velmistrem Cvekem simultánku. Letos jedeme z našeho šachového oddílu do Rychvaldu pouze ve dvou. Tomáš Kočí a Bohuslav Szotkowski.   Počasí nám přeje, je jasno, sluníčko pořádně hřeje, ale pod altánkem, kde se simultánka hraje, je příjemně. I letos proti velmistrovi usedne 20 soupeřů, z různých šachových oddílů. Rychvaldští zajistili pro všechny i pitný režim, minerálky a další nealko nápoje, abychom netrpěli dehydratací.

Před 16 tou přichází velmistr Cvek. V úvodním krátkém proslovu všechny protihráče přivítal a popřál hodně úspěchu. Oproti zvyklostem u simultánek, soupeřům i tentokráte nechává volbu barvy kamenů. Tomáš i já bereme bílé. Velmistr Cvek také dává možnost delšího přemýšlení nad tahem. Stačí jen kývnout rukou, že ještě přemýšlím, to je docela příjemná výhoda. Ještě v průběhu hry udělil další důležitou radu. Je potřeba se soustředit hlavně na svou partii, s nikým se nebavit a nedívat se, jak to hrají druzí. Úspěch ve hře jde ruku v ruce s tím, jak se každý koncentruje na svou partii. Snažím se tohoto doporučení držet a musím říci, že se mi to i daří a jsem s postavením na šachovnici docela spokojený. V duchu si říkám, že bych i letos mohl uhrát dobrý výsledek. Jenže……… pak jsem žel v koncentraci na chvíli polevil a dopustil se hrubé chyby.  Úplně zbytečně a svým zaviněním, přehlížím jednoduchou kombinaci soupeře, přicházím o pěšce a z ničeho nic stojím v koncovce na prohru. Jak by mě polil ledovou sprchou. Po tomto fatálním tahu to mohu zabalit a v duchu si opakuji, to co říkal velmistr Cvek, jak je důležité se koncentrovat nad každým tahem. Bohužel stačila chvilka dekoncentrace, zahrál jsem špatný tah, což mě stojí prohru. V mezičase se také Tomáš dostal do prohrané koncovky a tak letos odjíždíme z Rychvaldu bez bodu. Jak jsme se ještě na místě dozvěděli, nikdo z přítomných velmistra neporazil. Výsledek 3 remízy, zbytek vyhrál GM Cvek .

Přes neúspěch v našich partiích jedeme domů docela spokojeni. Akce to byla pěkná, dobře jsme si zahráli proti jednomu z nejlepších hráčů ČR a taková příležitost se tak často nestává.   

Pro web zaznamenal

https://photos.google.com/share/AF1QipOBwxqtlz1Z3sX7BO3mus1Vv-0_1AX1ZnNhYL7wXBcMe8SoiE_be1QR15b0gkU3fA?key=YVhINHNQSFZkVDFQSVFIWXMxTGhSanlMSkNzcGR3

 

 

Bohuslav Szotkowski