XVIII. Mostecká věž 2019

11.06.2019 11:07

Na Mostecké věži triumfoval velmistr Vojtěch Plát

Již po osmnácté přivítaly v sobotu 8. června Mosty u Jablunkova šachisty z různých koutů republiky
i ze zahraničí na šachovém turnaji Mostecká věž. V letošním roce se turnaj uskutečnil poprvé
mimo prostory sokolovny, kde byla během rekonstrukce položena nová sportovní podlaha. A tak příznivci královské hry měli možnost prokázat svůj um v kulturním domě PZKO. V útulném prostředí se sešlo 125 šachistů všech věkových kategorií, vždyť nejmladšímu hráči bylo 7 let, zatímco nejstarší dovršil již 87 let. I tento faktor je na šachu krásný, že dokáže spojit lidi napříč různými generacemi. Kvalitativně se turnaj posunul opět na vyšší úroveň. Průměrný ELO rating hráčů první desítky dosáhl čísla 2413. Mezi 125 hráči figurovali tři velmistři a jedna velmistryně, devět mezinárodních mistrů a jedna mezinárodní mistryně a jedenáct FIDE mistrů z České republiky, Slovenska, Polska a Ukrajiny.

Ještě před zahájením prvního kola měli všichni hráči možnost posilnit se koláči z pekárny Bajusz a poté již ředitel turnaje Pavel Kantor spolu s hlavním rozhodčím Martinem Sieberem Mosteckou věž zahájili. Organizátoři si i letos připravili novinku. Partie na první čtyřech šachovnicích byly přenášeny živě na internetu. Zájemci si partie můžou přehrát i nyní, po ukončení turnaje, na webových stránkách domácího oddílu (https://sachymosty.webnode.cz/news/mostecka-vez-2019). Fotogalerii z turnaje je možno zhlédnout na stránce https://photos.app.goo.gl/Doys9iztXqhVhFnu7.

Od prvního kola potvrzovali favorité svoje šachové dovednosti, přesto byly občas zaznamenány překvapivé výsledky. V průběhu pátého kola nastal čas na doplnění živin, který hráči využili k ochutnání výborného guláše, jenž pro organizátory letos připravil Hotel Grůň. Posilněni obědem se šachisté vrhli do závěrečných čtyř kol. Někomu dodání energie prospělo a po obědě se výrazně zlepšil šachový výkon. Ale nastaly i opačné situace, kdy gulášek dokonale uspokojil biologické potřeby a utlumil přemýšlení za šachovým stolem.

Celý turnaj se nesl v korektním duchu, nebylo třeba řešit žádné problémové situace. Diskuse se zvedla pouze u otázky nabídky remízy po vypršení času, kterou ale stejně hráč nesledující čas na šachových hodinách odmítl a rozhodčí partii již dříve ukončil. Po odehraných devíti kolech měl na svém kontě nejvíce bodů nejvýše nasazený hráč GM Vojtěch Plát (ŠK JOLY Lysá nad Labem, z.s.), který se tak se ziskem 7,5 bodu stal vítězem osmnáctého ročníku Mostecké věže. Nutno podotknout, že Vojta byl v první pětici jediným českým hráčem. O dalším pořadí muselo rozhodnout pomocné hodnocení, protože sedm bodů získali hned čtyři šachisté. Stříbrnou pozici si nakonec vybojoval FM Damian Lewtak (SzUKS Gostmat Gostynin) a třetí místo získal FM Eneasz Wiewióra (Stowarzyszenie szachowe gminy Pawłowice).

Stejně jako v minulých ročnících byla vyhlašována spousta vedlejších kategorií. Nejlepším hráčem do 15 let se stal se ziskem 6,5 bodu Ondřej Nytra (Beskydská šachová škola z.s.). Tento talentovaný šachista se jako osmdesátý třetí nasazený prosadil do nejlepší desítky turnaje a byl tak největším překvapením. Jeho výkon mu dopomohl k vítězství i v kategoriích nejlepší junior a nejlepší hráč s ELO hodnocením do 1600 bodů ELO. Nejlepší juniorkou byla Ondrova klubová kolegyně Valerie Tichá, která uhrála čtyři body. Kategorii seniorů nad 60 let ovládl IM Pavel Zpěvák (ŠO Kunovice) se ziskem 6,5 bodu, mezi seniory nad 70 let byl nejúspěšnější se šesti body Zdeněk Chmelař (ŠK Zlín-Malenovice, z.s.). Mezi ženami si nejlépe vedla se 6,5 body Magdaléna Miturová (Slavoj Český Těšín). V kategorii hráčů bez ELO hodnocení zvítězil se 3,5 body Antonín Šiška (TŽ Třinec), mezi hráči s ELO hodnocením 1601 – 1800 Dávid Slivka (TJ Slávia CAISSA Čadca) s pěti body a v kategorii hráčů s ELO ratingem 1801 -2000 Marek Miča (Beskydská šachová škola z.s.) se šesti body. Oddílovým přeborníkem se stal a putovní pohár Vitalplast Cup převzal Pavel Kantor, jenž získal 4,5 bodu.

Sobotní den byl velmi vydařený, na stranu organizátorů byla slyšet slova chvály, ale občas se vyskytla i připomínka, jak turnaj do budoucna ještě vylepšit. Organizátoři měli letos navíc ztíženou pozici, protože v kulturním domě probíhal do časných ranních hodin maturitní večírek, takže na přípravu sálu a nachystání všeho potřebného měli pouze pár hodin. Celému týmu, který se podílel na přípravách, proto patří velké poděkování.

Velké díky patří i těm, kteří nás podpořili tj. Obci Mosty u Jablunkova, TJ Sokol Mosty u Jablunkova, z.s. a sponzorům, jmenovitě: Aleš Kawulok, Autodílna Libor Lepič, Autodoprava Leoš Kufa, CompTech servis s.r.o., Cukrárna Tadek, Cykloservis Šance, ČeSi s.r.o. – Eso – Esíčko, Elektro Kříž Jablunkov, ENEZA s.r.o., HaMPR a.s., Horalka Čmiel, Horská chata Studeničné, Hotel Grůň, Ing. Bohuslav Szotkowski, JOVAMI – voda, topení, plyn s.r.o., KOHUT Třinec s.r.o., Květinka Bohunka, Milkeffekt s.r.o., Pekárna a cukrárna na náměstí, Pekárna Bajusz, Potraviny Lipowski, Potraviny Šance, Skiservis Kohut, Stavofix s.r.o., Vitalplast, odštěpný závod.

 

https://photos.app.goo.gl/Doys9iztXqhVhFnu7

VÝSLEDKY:https://chess-results.com/tnr443997.aspx?lan=5