KS2018 Karviná B - Mosty A 5,5:2,5 (8.4.2018)

14.04.2018 21:06

Prohra v Karviné a konečné páté místo krajské soutěže 2017/18  (8.4.2018)

V posledním 11. kole jede naše áčko na venkovní utkání do Karviné, která je ohrožena sestupem. Nám v podstatě jde pouze o co nejlepší umístění v konečné tabulce, postupem už nejsme ohroženi J. Před zápasem jako již tradičně řeším téměř neřešitelný problém s tím, kdo může hrát.  Problém se sestavou jsem v pozici kapitána řešil téměř v každém kole a vždy to bylo náročné, ovšem tentokráte to vypadá jako neřešitelný oříšek. Zdá se, že odjedeme sotva v šesti hráčích. V zásadě už o moc nejde, ale i tak je to hodně nepříjemné, je potřeba sezónu důstojně dohrát.  Nakonec přece jen s úlevou konstatuji, že do Karviné odjedeme kompletní.

  Do utkání nastupujeme v následujících sestavách:

 

ŠK Karviná B

 

TJ Mosty u Jablunkova

Kohut Anna C Z

2017

0

-

1

2075

Cupek Martin Z

Walowy Bohumír Z

2031

½

-

½

2053

Kantor Petr Z

Szotek Josef Z

1948

½

-

½

1809

Szotkowski Bohuslav Z

Konečný Vladimír Z

1851

½

-

½

1832

Kantor Pavel

Bělačík Jan Z

1912

1

-

0

1718

Kočí Tomáš

Sobek Martin Z

1912

1

-

0

1797

Čubok Zdeněk H

Zimniok Zdeněk Z

1767

1

-

0

1415

Sikora Petr

Krajčovič Filip

1599

1

-

0

1417

Kawulok Aleš

 

5 ½

-

2 ½


 

 

 

Z pohledu postavení v tabulce bychom měli být favorité utkání. Z pohledu ELA hráčů, kteří do zápasu nastoupili je tomu ale zcela opačně. Pouze na prvních dvou šachovnicích máme lepší papírové předpoklady, jinak domácí dominují.

Žel vývoj zápasu se pro nás nevyvíjí příliš dobře. Po úvodní remíze Pavla Kantora s Konečným, kdy se jejich partie odehrála téměř v bleskovém tempu, začínáme bodově ztrácet. Papírově silnějším soupeřům podlehli Petr Sikora i Aleš Kawulok (po třech odehraných partiích je stav 2,5:0,5 pro domácí). Následuje remíza Petra Kantora s Walowým a také má partie s Szotkem na třetí desce. Průběžný stav 3,5:1,5 nevěštil pro dnešní utkání pro nás nic dobrého, na zbylých šachovnicích nijak nedominujeme a spíše nám hrozí debakl. Chabou naději na bodový zisk v zápase podpořil Martin Cupek a snižujeme na (2,5:3,5) jenže ve zbývajících partiích jsou naši hráči Tomáš Kočí i Zdeněk Čubok v hluboké defenzivě a obě partie končí naší prohrou. Celkový výsledek 5,5:2,5 ve prospěch domácích nás v konečném účtování sesunul na konečnou pátou příčku.  První místo uhájil Frýdek Místek o bod před Orlovou. Na opačném pólu tabulky se umístil předposlední Baník Havířov a poslední TJ Slovan Havířov.

V hodnocení právě končící sezóny bych dodal, že konečné páté místo považuji za neúspěch, ač před sezónou jsem uvedl, že naším cílem je umístění do páté místa. Náš vstup do soutěže byl výborné. Výhra se silnou Orlovou a v druhém kole s Brušperkem nás od počátku řadily do pozice týmu bojujícího o postup. Klopýtnutí ve třetím kole s Frýdkem Místkem po těsné prohře 4,5:3,5 jsme napravili v dalším kole domácí výhrou se silnou Vendryní 5,5:2,5.  První třetina soutěže nám tedy vyšla nad očekávání dobře, bohužel následovala smolná prohra v Bohumíně, 4,5:3,5. Prohru s Rychvaldem A jsme napravili úspěchem v dalších dvou kolech. Výhra 7:1 s Rychvaldem B a Slovanem Havířovem 6:2 nás opět dostaly do pozice týmu usilujícího o postup. Žel veškeré naděje vyhasly zpackaným závěrem soutěže, který jsme výsledkově vůbec nezvládli. Paradoxně všechny tři týmy Petrovice, Baník Havířov i Karviná byly v dolní části tabulky a hrály o udržení.  Zisk bodu díky remízy s Baníkem Havířov ze tři zápasů byl pro konečné účtování málo a znamenal konečnou pátou příčku. Na celkové zamyšlení je ovšem skutečnost, že přes poměrně širokou základnu naší soupisky jsem v pozici kapitána téměř pokaždé řešil problém, zda se nás sejde dostatečný počet hráčů a byl jsem nakonec rád, že se to vždy nějak podařilo. 

 

   Pro web zaznamenal  Bohuslav Szotkowski