Hodnocení sezóny 2012 předsedou ŠO Pavlem Kantorem

16.04.2012 13:27

Počátkem dubna skončila sezóna pro šachisty TJ Sokol Mosty u Jablunkova. V ročníku 2011/2012 oddíl zastupovaly dvě družstva.

ŠO TJ Sokol Mosty u Jablunkova „B“ soutěžil v okresním přeboru. Hlavním úkolem mužstva bylo rozehrání šachistů, kteří ve vyšší soutěži zatím nedostávali tolik příležitostí nastoupit. Že byl tento cíl naplněn, dokumentuje příklad Václava Kufy, který se prosadil do kádru „A“ mužstva. Konečné deváté místo v konkurenci jedenácti týmů může být považováno za odpovídající předsezónnímu nasazení do soutěže, i když po většinu času se Mosty pohybovaly ve středu tabulky.

První družstvo Mostů čekala po loňském postupu z krajské soutěže nelehká první sezóna v krajském přeboru. Do ní Mosty vstupovaly prakticky v nezměněné sestavě, tým posílil na hostování odchovanec oddílu, mistr republiky do 14 let v rapid šachu Jakub Szotkowski.

Vstup do krajského přeboru se Mostům nevydařil. V prvních zápasech družstvo nastupovalo v neúplné sestavě kvůli studijním a pracovním povinnostem hráčů, a to se projevilo i na výsledcích. Porážky se Šenovem 3:5, TŽ Třinec „B“ 2,5:5,5 a SK Slávia Orlová „B“ 3:5 a z toho rezultující poslední místo v tabulce byly varováním pro oddíl a zároveň toto neúspěšné zahájení soutěže vykrystalizovalo jediný cíl Mostů – udržení v soutěži.

V dalších kolech již Mosty nastupovaly povětšinou v nejsilnější sestavě a z toho pramenily úspěšné zápasy s dosud vedoucími celky, vítězství 5:3 s TJ Město Albrechtice,  remíza 4:4 s TJ Mořkov „A“ a výhra 5:3 se silným celkem VOKD Poruba „B“. Menší komplikace přinesly porážka 2,5:5,5 s favoritem soutěže TJ Mariánské Hory „A“ a zejména remíza 4:4 s přímým konkurentem v boji o záchranu Mittal Ostrava „B“. V následujících dvou kolech ale Mosty získaly plný počet bodů po výhrách 6:2 s Orel Opava „A“ a 4,5:3,5 s MSA Dolní Benešov „B“ a tím si již před posledním kolem zajistily příslušnost v soutěži i pro následující ročník. Závěrečná porážka 3,5:4,5 se Slezanem Opava „B“ na tom již nic nezměnila.

Šachisté Mostů tak jako nováček krajského přeboru obsadili konečné osmé místo a v příštím ročníku, v případě lepšího startu, můžou pokukovat po lepším umístění. Z postupu se radovaly družstva SK Slávia Orlová „B“ a TJ Město Albrechtice. K sestupu byly odsouzeny mužstva ŠK Šenov, MSA Dolní Benešov „B“, Mittal Ostrava „B“ a Orel Opava „A“.

V soutěži se mohly Mosty spolehnout na výsledky na prvních dvou šachovnicích. FM Jacek Szwed získal 7 bodů z 9 partií, IM Jan Sikora-Lerch 6,5 bodu z 11 partií. Dále pak nastoupili Martin Cupek (3,5/7), Pavel Samiec (1/7), Mariusz Ochodek (2/3), Andrzej Worek (5/7), Jakub Szotkowski (4/7), Petr Kantor (5/9), Bohuslav Szotkowski (5/11), Pavel Kantor (1,5/8), Jiří Bury (0/1), Vít Kowolowski (0/1), Václav Kufa (2,5/6) a Aleš Kawulok (0/1).

 

Napsal Pavel Kantor

Předseda oddílu ŠO TJ SOKOL Mosty u Jablunkova