Rapid Čierne (1.6.2014)

09.06.2014 06:07

I v letošním roce se šachisti našeho šachového oddílu zúčastnili šachového turnaje na Slovensku v Čierném.  Konkrétně  Pavel Kantor, Vašek Kufa, Martin Cupek a  Bohuš Szotkowski a také mladí šachisté Jan Szotkowski, Adam Bazgier,  Kristýnka a Jakub Lasotovi.

V osm hodin jsme měli sraz u naší sokolovny a už  za necelou půlhodinku vcházíme do kulturáku v Čierném, kde se turnaj odehraje. Jsme mezi prvními účastníky a při zápisu nás čeká milé překvapení v podobě občerstvení (bageta, tatranka a džusík) a k tomu propiska. Během následující hodiny se místnost pěkně zaplňuje a  do stovky účastníků moc nechybí. Mezi přítomnými vidím mj. i domácí favority bratry Jurčíky. Mimochodem  Marian Jurčík  minulý týden reprezentoval Slovensko na Mitoropa cupu. Mezi účastníky jsou také známé tváře z Ostravska  p. Čempel, p. Didi, nebo kolegové z šachového oddílu z Vendryně Milan Kukuczka, Otto Chwastek  a Bronislav  Hudziec .

 

Po úvodním přivítání organizátorů a proslovu starosty obce Čierne, jsme konečně usedli k šachovnicím a turnaj začal. V průběhu devíti kol trvajícího klání se postupně a, dá se říci, již tradičně začali prosazovat papíroví favorité podle ELA. Není proto překvapením, že konečným vítězem se stal už po několikáté v řadě za sebou největší favorit Marian Jurčík. I když letos mu k vítězství hodně pomohl jeho bratr Martin Jurčík, který v posledním kole o půl bodu  obral  do té doby lídra turnaje p. Čempela. Výše zmiňovaní si také rozdělili pozice na stupních vítězů v pořadí 1. Marián Jurčík, 2. Jaroslav Čempel, 3. Martin Jurčík. Ze šachistů našeho oddílu se do první desítky oceněných prodral Martin Cupek, který se 6,5 bodu obsadil  konečné deváté místo. Cenu za první místo mezi dívkami získala  Kristýnka Lasotová. Organizátoři ocenili i nejlepšího „cizince“, nejlepšího seniora, nejlepší ženu a také dětské kategorie, chlapce a dívky.

 

Po návratu domů jsme se shodli na tom, že celkový průběh turnaje byl dobře zorganizován, za minimální startovné (2 eura) jsme obdrželi občerstvení a k dispozici v průběhu byla i káva a nealko nápoje. Snad jen nemusela být dvacetiminutová polední přestávka, která spíše zdržela než prospěla. Jinak se nám turnaj moc líbil.

 

Pro webové stránky zaznamenal.

Ing.Bohuslav Szotkowski