Akce ve Wisle - 24.6.2017

06.07.2017 09:45

Pěkná akce ve Wisle (24. 6. 2017)

 

Město Jablunkov má v sousedním Polsku doslova za kopcem družební město Wislu. O tomto víkendu ve Wisle proběhlo družební setkání mezi občany obou měst pod názvem Svátek sousedů. Akce zahrnovala sportovní klání v různých disciplínách a posléze i kulturní program. Jednou ze sportovních disciplín byla i královská hra šachy, které se zúčastnili tři členové našeho šachového oddílu. Adélka Škulcová, Pavel Kantor a Bohuslav Szotkowski. No a nutno hned podotknout, že jsme zažili moc pěkný den a akce se hodně povedla. Po příjezdu do Wisly nás čekalo chutné občerstvení, výborné koláče, káva, čaj, pivo a další nápoje. Po krátkém občerstvení jsme pak přešli na místo, kde probíhala sportovní klání. Kromě šachů se na sportovištích hrál fotbal, stolní tenis a dovednostní soutěž.  Pro šachisty byl připraven otevřený stan, ve kterém se na stole za příjemného stínu odehrály naše partie, které byly souběžně přenášeny na velkou přírodní šachovnici s velkými šachy. Poté, co jsme se navzájem představili s hráči domácího týmu, bylo jasné, že nás čeká nelehký soupeř. Byl jsem zvolen jedničkou našeho družstva a mým soupeřem byl pan Karol Pinkas, starší pán, který má šachy jako povolání, resp. je profesionálním šachovým trenérem a jeho Elo dosahuje hodnoty okolo 2200. Během přátelského povídání jsem se dozvěděl, že se zná např. i s Břéťou Kretkem či panem Zabystrzanem. Partie se hrála na 2x30 min bez časového bonusu. Po vyrovnaném úvodu jsem se dopustil několika drobných nepřesností, které soupeř ihned využil, věží ovládl centrální volný sloupec a ve spolupráci s jezdcem prakticky rozbil mou obranu. Domácí Wisla se tak ujala vedení 1:0.

Do druhé partie naskočila za naše barvy Adélka Škulcová, která však partii pojala v bleskovém tempu, a tak nebylo možno provést souběžný přenos na velkou přírodní šachovnici.  Její soupeř se rychlé hře přizpůsobil a tak v podstatě zanedlouho byl znám výsledek partie. Vyhrál domácí borec, který využil svých větších šachových zkušeností. Stav 2:0.

Za rozhodnutého stavu do třetí partie nastoupil Pavel Kantor, který černými kameny v Caro-kannu usiloval o získání česného bodu pro náš tým. Po vyrovnaném průběhu sice domácí hráč získal pěšce, ovšem mohl být rád, že partie nakonec skončila dohodnutou remízou, neboť z pohledu šachových hodin mu hrozila šachová tíseň a výhodu pěšce by v krátkém čase dosti obtížně prosazoval.

Konečný výsledek 2,5:0,5 pro domácí šachisty odpovídal šachové síle obou týmů. Posléze jsme s domácími hráči společně v přátelské atmosféře poseděli a provedli rozbor sehraných partií. Hlavní slovo při komentování pozic a možných plánů měl pan Pinkas, kterému to i ve vyšším věku šachově skvěle myslí. Na jeho komentářích bylo zjevné, že šachovou hru ovládá excelentně a bylo poučné poslouchat jeho komentáře, myšlenky a rozbory. O kvalitě domácího šachisty svědčí i šachová knížka, kterou ve spolupráci s dalšími dvěma šachisty napsal a kterou jsme obdrželi jako věcnou cenu při konečném vyhlášení výsledků. Knížku nám pan Pinkas doplnil o věnování a podpis autora.

Následoval oběd v podobě chutného guláše a i zde jsme seděli šachisté u jednoho stolu a hovořili nejen na šachová témata. Mj. jsem se dozvěděl, že z Wisly pochází a zde i bydlí slavný skokan na lyžích Adam Małysz.

Před oficiálním vyhlášením vítězů jsme se prošli uličkami města, a musím za sebe říci, že na mě udělalo velký dojem.  Na místním tržišti jsme nakoupili nějaké drobné dárky a suvenýry. 

Zakončení sportovního klání a vyhlašování vítězů v jednotlivých disciplínách proběhlo v pěkném přírodním amfiteátru se zajímavou sedlovitou střechou s kapacitou odhadem pro 500 osob, kde posléze probíhal i kulturní program.  Každý ze soutěžících obdržel cenu. My dostali pěkně zhotovenou medaili, diplom a pozvánku v hodnotě 30 złotých v jedné z mnohých restaurací ve Wisle.  

V podvečer ještě následovalo opékání párků a rozloučení.

Hlavním účelem dnešního setkání nebylo pouze dobře si zahrát a pobavit se, ale i blíže se poznat, vždyť lidé obou měst žijí pohledem na mapu přímou čarou přes kopec, co by kamenem dohodil, a jako dobří přeshraniční sousedé by se měli lépe poznat. 

Za nás šachisty musím říci, že akce byla moc pěkná, domácí hostitelé přátelští a pohostinní. Strávili jsme příjemný slunečný den, dobře si zahráli a pobavili se u pěkného kulturního programu, tanečních a pěveckých lidových souborů. Během dne jsme navázali nové kontakty s novými přáteli, což bylo i jedním ze smyslů tohoto setkání. Moc děkuji všem organizátorům z Wisly za pěkný zážitek a i městu Jablunkov za to, že jsme se mohli my šachisté akce zúčastnit.

 

Pro web zaznamenal

 

Bohuslav Szotkowski