1.kolo KP 2012

09.11.2011 13:09

 

První kolo - hrajeme doma v Mostech u Jablunkova s ŠK Šenovem (2.10.2011)

 

První kolo krajského přeboru je zde!!! Konečně začíná sezóna. Jsme všichni natěšení a nedočkaví a také zvědaví, jaké to bude v Krajském Přeboru. Chceme sobě i ostatním dokázat, že i my šachisté v Mostech u Jablunkova, jsme schopni hrát v takové soutěži.( jakou je krajský přebor). Je potřeba si stanovit vysoké cíle, a když se podívám na naši soupisku, jsem přesvědčen o tom, že ty cíle mohou být vysoké. Pro první sezonu v krajské přeboru si můžeme dát cíl hrát v klidných vodách středu tabulky a celkově se umístit v její  první polovině. Nekonzultoval jsem svou představu s ostatními kolegy z oddílu, ale když vidím jak silní hráči jsou v našem oddíle, jsem přesvědčen o tom, že na horní polovinu tabulky máme. Síla našeho týmu bude prověřena hned v prvním kole, neboť hrajeme proti mužstvu ze Šenova, které vloni sestoupilo z druhé ligy a je tudíž favoritem. Bohužel hned v prvním kole nastává komplikace. Na zápas nedorazil Mariusz Ochodek a naší novou posilu Jakuba Szotkowského se nám nepodařilo na poslední chvíli telefonicky zastihnout.  Nenastupujeme sice v základní sestavě, ale snad to nebude tolik vadit. Sestava je následující.

 

1)Na první desce Jacek Szwed (ELO2244). Silná posila z Polska. Ten když v sestavě nastoupí, tak si vždy řeknu, že máme téměř bod v kapse. V minulé sezoně prostě téměř vždy soupeře přehrál. Uvidíme, jak se mu bude dařit letos ve vyšší soutěži.  Jeho soupeř Kotlář Stanislav má ELO 2050 a Jacek je tedy jednoznačně papírovým favoritem.

 

2)Na druhé desce pan Honza Sikora-Lerch (ELO2207). Ještě v nedávné době extraligový šachista, který boduje v každém kole. Honza je jednoznačná opora naší sestavy a vzor pro ostatní šachisty, vždy v každém zápase očekávám, že bude bodovat. Soupeřem je p. Podlesný Pavel ELO 2079 a Honza je podle elo bodů favoritem.

 

3)Na třetí desce Martin Cupek(ELO2050), silný hráč, který nehraje šablonovitá zahájení a tím vždy soupeře vyvede z míry. Pokud je Martin v sestavě, myslím si, že minimálně remízu vždy uhraje. Vloni pouze jednou okusil hořkost porážky. Očekávám, že i tentokrát zabojuje nicméně soupeřem mu je p. Pohludka Ondřej (ELO2118), který je podle ELO bodového hodnocení favoritem.

 

4)Na čtvrté desce nastupuje Pavel Samiec (Zabystřanek) (ELO1821). Přezdívka v závorce hovoří o tom, že jde o nadějný talent našeho mosteckého šachu, který nejen postavou ale i také dobrou hrou šachu připomíná pana Pavel Zabystrzana, vynikajícího šachistu našeho regionu z Bocanovic. Pokud bude na sobě Pavel pracovat, může být v budoucnu velice silný hráč.  Elo, které Pavel Samiec má, neodpovídá síle jeho šachu. Také proto je myslím oprávněně na čtvrté desce a očekávám, že bude i v prvním kole bodovat i proti papírově silnějšímu hráči p. Petru Závěšickém (ELO 2008).

 

5) Na páté desce je Andrzej Worek (ELO2006), host z Polska, který v minulé sezoně prokázal své kvality a byl jednoznačně oporou mužstva. Vloni v odehraných deseti kolech pouze jednou prohrál, jinak vždy bodoval (zaznamenal čtyři vítězství a pět remíz). Doufám, že naváže na úspěšnou minulou sezonu. Andrzej hraje s p. Vladimírem Vaškem (ELO 1956) a je tedy favoritem.

 

6) Na šesté desce Petr Kantor (ELO2120). To bude určitě bod, vím jaký je Petr silný hráč a na šesté desce by měl vyhrát. Nemám důvod si myslet a očekávat něco jiného, než že na svého soupeře vyzraje. Tuším, že bude bod v kapse. Jeho soupeř Geffert Michal (ELO1948) by neměl být nepřekonatelnou překážkou a Petr je favoritem.

 

7) Sedmou desku okupuji tentokrát já, Bohuslav Szotkowski (ELO1907). Co napsat o sobě? Vloni mi úvod sezony vyšel náramně. První čtyři kola jsem stoprocentně bodoval. Pak přišla důležitá remíza v Bohumíně. V dalších kolech už jen samé prohry (celkem čtyři) .Naštěstí ty prohry neovlivnily konečný postup. Nicméně po úspěšném vstupu do sezony jak by utnul, přestalo se dařit. Pokud si dobře vzpomínám, tak minimálně ve dvou prohraných partiích jsem nestál špatně. S ohledem k vývoji na ostatních šachovnicích jsem trošku v těch partiích zariskoval a ono to nevyšlo. Prohry však vždy mrzí. Letos mi v létě docela vyšel turnaj v Třinci, čehož si docela cením a snad se bude dařit i v mistrovských utkáních. Uvidíme. Můj soupeř p. Jarmil Kotlář(ELO1920) má přibližně srovnatelné ELO tuším, že to bude dnes tvrdý boj.

 

8) Pavel Kantor (ELO1782), předseda klubu, bez jehož osobního úsilí a nasazení bychom nebyli v krajském přeboru. Svou výhrou v  partii posledního kola v Havířově navíc vlastně vybojoval náš téměř ztracený postup do krajského přeboru. Vloni Pavel zaznamenal pět vítězství, jednu remízu a tři prohry. Jsem proto optimistou a věřím, že naváže na úspěšnou loňskou sezónu. Pokud chceme silného soupeře ze Šenova porazit, musíme se pokusit bodovat na každé šachovnici. Uvidíme, jak se Pavlovi bude dařit.  Pavlův soupeř p. Petrov Nikolaj (ELO1904) je podle ELA hodnocení papírovým favoritem.

 

Pokud každý z hráčů uplatní svou raitingovou převahu, pak konečný výsledek by mohl být remízový 4:4. Tuším, že to bude dneska tuhý boj. Usedli jsme ke stolům a hra začala. Nemám ve zvyku sledovat okolní partie a vždy se soustředím spíše na tu svou. A tedy ke své partii uvádím, že po zahájení hry si všímám a také hodnotím, že můj soupeř na sedmé desce pan Kotlář je silný hráč. Po vcelku vyrovnaném úvodu po mé chybě,  mě začíná ve střední hře přehrávat. Já se snažím útočit na královském křídle, soupeř útočí proti mému králi po velké rošádě na dámském křídle a je v útoku rychlejší. Jeho figury jsou aktivnější. Pozice se mi postupně hroutí a stojím zle nedobře. K tomu všemu na osmé šachovnici prohrál Pavel Kantor s panem Petrovem a já vzápětí také. Teprve nyní za stavu 0:2 sleduji hru na ostatních deskách.  Jacek na první desce má převahu na dámském křídle a dostává soupeře pod tlak. Honza Sikora-Lerch hraje vyrovnanou partii, ale čas jej neúprosně tlačí. Odehrál sedmnáct tahů a do časového limitu mu zbývá 5 minut. Mám obavu, aby to stačil dotahat včas a bez chyby. Martin Cupek remizuje a máme první půlku bodu v krajském přeboru. Pavel Samiec vyměnil dva střelce za věž a dva pěšce, soupeř jej ale tlačí ačkovým pěšcem a aktivním postavením obou střelců. Výsledek je zatím nejistý. Andrzej Worek hraje vyrovnanou partii a postupně přebírá aktivitu. Následně získává pěšce, nicméně pozice je velice ostrá a soupeř přes ztrátu pěšce má jisté protišance. Na šesté šachovnici Petr Kantor získal kvalitu a v duchu si říkám, že dnes zaboduje. Bude to vyrovnané až do konce! Prohráváme sice 2,5:0,5 nicméně vše je zatím otevřené. Pokud vše dopadne dobře, mohla by být z toho původně předpokládaná konečná remíza 4:4. Honza Sikora Lerch svou partii vzápětí remizuje a stav zůstává pro nás i nadále nepříznivý 1:3. Bohužel následně udělal fatální chybu Petr Kantor. V partii nastal po této chybě okamžitý a nenávratný zvrat, a Petr partii vzdal. Naději pro celkový výsledek vykřesal ještě Andrzej Worek svou výhrou, když ostrou pozici zvládnul na jedničku. Mezitím již tuším vítězství Jacka Swed, který soupeře tlačí, a nepochybuji o jeho vítězství, nicméně o naší celkové prohře v prvním kole je zřejmě už rozhodnuto. Pavel Samiec přichází o dámu, a ač ještě hraje, v beznadějné koncovce již není šance na úspěch.

Nic naplat prohráli jsme v prvním kole celkově 3:5. Jsme nováčci soutěže a zaplatili jsme nováčkovskou daň. Prohráli jsme se zkušenějším soupeřem, kterému jsme však byli rovnocenným soupeřem. První kolo ukázalo, že soutěž bude vyrovnaná. Snad jen Mořkov „A“ výrazněji porazil svého soupeře MSA Dolní Benešov „B“ v poměru 6:2. Ostatní zápasy byly podobně jak ten náš, výsledkově vyrovnané.     

 

 

 

   

 

 

 

  Výsledky úvodního kola

 

 

Domací

1.kolo

Hosté

TJ Mariánské Hory "A"

-

Mittal Ostrava "B"

VOKD Poruba "B"

4

-

4

Orel Opava "A"

TJ Mořkov "A"

6

-

2

MSA Dolní Benešov "B"

TJ Město Albrechtice

5

-

3

Slezan Opava "B"

ŠO TJ Mosty u Jablunkova "A"

3

-

5

ŠK Šenov

TŽ Třinec "C"

3

-

5

SK Slavia Orlová "B"

 

 

 

 

 

Sepsal  29.10.2011

Bohuslav Szotkowski